Opcje ustawieńWCAGIkona do zmiany kontrastu
ABC Zdrowia
Sty112019

11 Sty 2019

Czy otyłość i nadwagę trzeba leczyć?

Co to jest otyłość?

Otyłość uznano za chorobę już ponad 50 lat temu. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wpisała ją na Międzynarodową Listę Chorób i Problemów Zdrowotnych (tzw. klasyfikacja ICD10) pod kodem E66. W Polsce lista ta obowiązuje od 1996r i ma ją w swoim biurku każdy lekarz. Stawiając pacjentowi diagnozę musi bowiem wpisać do karty odpowiedni kod choroby.
Otyłość jest jedną z najgroźniejszych i najbardziej skomplikowanych chorób przewlekłych. Do jej powstania przyczynia się wiele czynników tzw. środowiskowych (np. nieprawidłowe odżywianie, niska aktywność ruchowa), psychologicznych, genetycznych i hormonalnych. U każdego chorego może być ich kilka, a nawet kilkanaście. Określenie czynnika/czynników, wywołujących otyłość to proces długi i wymaga u każdego pacjenta indywidualnej diagnostyki, a późniejsze efektywne leczenie spersonalizowanych metod i narzędzi. Co więcej, badania nad otyłością ujawniają wciąż nowe przyczyny, które mogą doprowadzić do powstania tej choroby.

Jakie są przyczyny otyłości?

Tryb życia współczesnego człowieka sprzyja problemom z zachowaniem właściwej masy ciała. Otyłość i nadwaga w największej liczbie przypadków stanowią konsekwencję codziennych, niewłaściwych wyborów żywieniowych, usprawiedliwianych brakiem czasu na przygotowanie pełnowartościowego posiłku. W naszym menu dominują produkty wysokoenergetyczne, które zamiast cennych składników odżywczych dostarczają jedynie pustych kalorii. Czynnikiem o ogromnym znaczeniu jest brak aktywności fizycznej, który w połączeniu z nieodpowiednią dietą stanowi najprostszą receptę na dodatkowe kilogramy, nad przyrostem których w pewnym momencie po prostu tracimy kontrolę, zwłaszcza jeśli pozwalamy sobie na podjadanie, a naszym nawykiem jest wynagradzanie sobie stresujących sytuacji za pomocą kalorycznych przysmaków, co jest częstą i niestety zgubną praktyką.

Jakie są skutki nieleczonej otyłości i nadwagi?

Nieleczona otyłość prowadzi do powstania wielu schorzeń, zaliczamy do nich m.in.:

  • Cukrzycę typu 2- pojawia się u około 90% osób z otyłością. Zredukowanie masy ciała o około 5-10% prowadzi do obniżenia poziomu cukru we krwi i pozwala zmniejszyć dawki leków przeciwcukrzycowych w tym insuliny;
  • Nadciśnienie tętnicze – wzrost masy ciała o 20% powoduje wzrost ciśnienia;
  • Hiperlipidemia – podwyższony poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. U osób z otyłością pojawia się niekorzystny stosunek „dobrego” i „złego” cholesterolu;
  • Udar mózgu – u osób otyłych wzrasta dwukrotnie ryzyko wystąpienia udaru mózgu, podobnie jak niewydolność serca;
  • Choroba niedokrwienna serca (choroba wieńcowa) – około 40% przypadków tej choroby ma związek z BMI powyżej 25;
  • Kamica pęcherzyka żółciowego;
  • Zmiany zwyrodnieniowe stawów – stawy nadmiernie obciążone szybciej ulegają uszkodzeniu, prowadzi to do zespołów bólowych kręgosłupa, stawów kolanowych;
  • Nowotwory; osoby otyłe są szczególnie narażone na nowotwory pęcherzyka żółciowego, jelita grubego, prostaty, macicy, sutka;
  • Zaburzenia hormonalne, które mogą doprowadzić do problemów z zajściem w ciążę;
  • U kobiet z otyłością częściej występują powikłania w czasie ciąży.

Jak leczyć otyłość i nadwagę?

Większość osób jest w stanie poradzić sobie ze zbędnymi kilogramami, stosując dietę i ćwicząc. Ogromne znaczenie ma uregulowanie posiłków. Ludzie otyli zjadają dwa lub trzy ogromne posiłki dziennie. Nasz organizm zaprogramowany jest tak, aby bronić się przed niedoborem pokarmu. Dlatego im rzadziej jemy, tym dłużej nasz organizm odkłada tłuszcz. Należy zjadać 5 małych posiłków dziennie. Między nimi nie może mieć miejsca żadne podjadanie. Najlepiej spożywać je zawsze w tym samym miejscu i postarać się skoncentrować na jedzeniu. Niewskazane jest jedzenie i jednoczesne oglądanie telewizji. Trzeba jeść wolno i spokojnie, dokładnie rozgryzać i przeżuwać pokarm, a także nie popijać go. Najlepiej raz nałożyć sobie porcję na talerz i nic już nie dokładać.
Warto zaopatrzyć lodówkę tylko w zdrową żywność. Należy jeść dużo owoców i warzyw. Bezpieczne odchudzanie polega na zmniejszeniu liczby kalorii do granic 500-1000 dziennie. Należy ograniczyć spożywanie słodyczy i słodkich owoców, a białe pieczywo zamienić na pełnoziarniste. W trakcie kuracji trzeba pić bardzo dużo wody. Dużą rolę odgrywa także aktywność fizyczna. Zwiększony wysiłek fizyczny to podstawa skutecznego odchudzania. Najlepiej rozpocząć ćwiczenia pod okiem trenera. Dobre okażą się treningi nie tylko na siłowni, ale także na basenie. Ważne jest codziennie spacerowanie na świeżym powietrzu. To pobudza krążenie i spala kalorie. Niekiedy jednak sama dieta i ćwiczenia nie wystarczą. Wówczas warto sięgnąć po bardziej radykalne środki.
Jeśli mimo podjęcia stosownych kroków w postaci kuracji odchudzającej oraz treningu waga ani drgnie, należy rozważyć inne metody walki z nadwagą i otyłością. Są to:
Leki odchudzające – istnieją różne rodzaje preparatów na odchudzanie. Opierają się one na błonniku lub włóknach roślin. Niektórzy stosują leki przyspieszające przemianę materii i zmniejszające łaknienie. Stosowanie środków moczopędnych i przeczyszczających powinno odbywać się pod kontrolą lekarza. Od specjalisty zależy również stosowanie środków hamujących łaknienie i zmniejszających przyswajanie tłuszczu;
Leczenie chirurgiczne – stosuje się je u osób, u których równocześnie z otyłością występują powikłania metaboliczne, oddechowe lub psychiczne.

Gdzie jest dobry dietetyk?

Ośrodków zdrowia i prywatnych gabinetów jest wiele gdzie przyjmuje jakiś dietetyk. Każdy szuka dobrego specjalisty. Onkolmed Lecznica Onkologiczna jest jednym z takich miejsc gdzie jest Poradnia Dietetyczna, w której przyjmują bardzo dobrzy specjaliści w dziedzinie dietetyki.

W celu umówienia się na konsultację u dietetyka skontaktuj się z placówką Onkolmed Lecznica Onkologiczna pod numerem telefonu: +48222902337

Artykuł powstał na podstawie materiałów pochodzących z: poradnikzdrowie.pl, dietetykporadnia.pl, portal.abczdrowie.pl

fundusze-europejskie
rzeczpospolita-polska
rzeczpospolita-polska
europejski_fundusz_spoleczny