Opcje ustawieńWCAGIkona do zmiany kontrastu
ABC Zdrowia
Sty252019

25 Sty 2019

Co jeść a czego unikać mając depresję?

Dieta w depresji jest przez wielu uważana za mało ważną, mimo że współcześnie nikt nie podważa, iż wiele chorób i zaburzeń fizycznych jest powiązanych ze sposobem odżywiania i niedoborem lub nadmiarem poszczególnych składników żywności. Oczywiście dieta nie jest jedyną przyczyną depresji ani jedynym czynnikiem, który jest w stanie ją wyleczyć, jednak zdiagnozowanie niedoborów pokarmowych i zastosowanie odpowiedniego sposobu odżywiania wspierającego układ nerwowy może być bardzo pomocne i wspierać psychoterapię i farmakologię. Depresja objawia się zaburzeniami nastroju, negatywnymi myślami, uczuciem smutku, niepokoju, lękiem, zaburzeniami snu, spadkiem apetytu i zmniejszonym zainteresowaniem aktywnościami dotychczas sprawiającymi przyjemność, a także spadkiem koncentracji i zdolności poznawczych. Z depresją powiązany jest zbyt niski poziom neuroprzekaźników w organizmie – serotoniny, dopaminy, noradrenaliny i GABA. Obecnie na świecie na depresję choruje 5-11 procent osób dorosłych, a z biegiem lat częstość występowania tego zaburzenia wzrasta. Według Światowej Organizacji Zdrowia depresja stanowi czwarty najpoważniejszy problem zdrowotny na świecie. W leczeniu stosuje się różnego rodzaju środki farmakologiczne oraz psychoterapię, które często nie przynoszą pożądanego rezultatu. Stąd wzrastające zainteresowanie alternatywnymi metodami leczenia depresji, w tym dietoterapią. Coraz częściej w publikacjach naukowych podkreśla się rolę diety w depresji – ubogą w witaminy i składniki mineralne oraz kwasy tłuszczowe omega-3, a obfitującą w cukier i tłuszcze trans. Od kilku dziesięcioleci wiadomo, że spożycie produktów spożywczych wpływa na nastrój, a to, w jakim jesteśmy nastroju, oddziałuje na wybory żywieniowe.

Co jeść a czego nie jeść?

Poniżej przedstawiamy czego należy unikać w dicie a co do niej włączyć w depresji:

  • jak najmniej węglowodanów, a w szczególności żadnych zbóż, które na wiele sposób sprzyjają depresji,
  • jak najwięcej kwasów tłuszczowych omega-3 – ryby, owoce morza,
  • unikaj przemysłowych olei z nasion – nie jedz olei: rzepakowego, słonecznikowego, arachidowego, sojowego i podobnych – są najczęściej utlenione i wywołują stany
  • zapalne,
  • więcej witamin z grupy B, kwasu foliowego, cynku, magnezu, selenu i chromu – najlepsze ich źródła to mięso i warzywa,
  • więcej tryptofanu, aminokwasu z którego produkujemy serotoninę – jedz mięso, ryby, jajka – badania jasno pokazują, że kobiety unikające czerwonego mięsa chorują
  • częściej na depresję (źródło),
  • mało nabiału (albo w ogóle) – nabiał powoduje wielkie skoki insuliny, niszczy jelita i działa prozapalnie,
  • zdrowy styl życia – umiarkowany wysiłek, ekspozycja na słońce (witamina D), wystarczająco dużo snu (braki snu skutkują negatywnym myśleniem – źródło), mało stresu,
  • dużo probiotyków i prebiotyków – kefir (najlepiej wodny), kiszonki, dużo zróżnicowanych warzyw,
  • głoduj od czasu do czasu – głodówki znacznie lepiej redukują stres oksydacyjny niż najlepsze przeciwutleniacze,
  • suplementacja – może przydać się suplementacja tłuszczów omega-3 oraz witamin: A, D, E i K2.

Gdzie jest dobry dietetyk?

Ośrodków zdrowia i prywatnych gabinetów jest wiele gdzie przyjmuje jakiś dietetyk. Każdy szuka dobrego specjalisty. Onkolmed Lecznica Onkologiczna jest jednym z takich miejsc gdzie jest Poradnia Dietetyczna, w której przyjmują bardzo dobrzy specjaliści w dziedzinie dietetyki.

W celu umówienia się na konsultację u dietetyka skontaktuj się z placówką Onkolmed Lecznica Onkologiczna pod numerem telefonu: +48222902337

W artykule wykorzystane zostały materiały pochodzące z: poradnikzdrowie.pl, paleosmak.pl

fundusze-europejskie
rzeczpospolita-polska
rzeczpospolita-polska
europejski_fundusz_spoleczny